Vastuu on meidän

Lionsklubit ohjaavat turvalliseen netin käyttöön "2013"

 

- Mielestämme turvalliseen netin käyttöön ohjaamisella tulee olla pysyvä sija koulun opetussuunnitelmassa. Se on lasten turvallisen tulevaisuuden tae siinä kuin liikenneturvallisuus tai moni muu hyvää elämää rakentava sisältö.

Näin toteaa Suomen Lions-liiton LIONS QUEST -työryhmän jäsen ja "Vastuu on minun" -projektin vetäjä Jukka Isotalo.

 

Suomen lionsklubit ovat opastaneet lapsia turvalliseen netin käyttöön jo useamman vuoden ajan. Sitä varten klubit ovat tuottaneet 24-sivuisen "Vastuu on minun"-oppaan, joka on jaettu neljäsluokkalaisille sekä heidän perheilleen. Opettajia varten kouluihin on toimitettu heidän tarvitsemaansa tukiaineistoa.

Opas auttaa vanhempia keskustelemaan lasten kanssa tietokoneen ja internetin käyttöön liittyvistä asioista. Vihkosesta löytyy myös apua ongelmatilanteiden ennakoimiseen ja niistä selviämiseen.

Keskustelun aikana vanhemmat voivat esimerkiksi selvittää, tuntevatko heidän lapsensa todella kaikki keskustelukaverinsa verkossa. Heidän kanssaan voidaan sopia, että lapset eivät anna henkilötietojaan, kuviaan tai sähköpostiosoitteitaan tuntemattomille. Lasten kanssa keskustellaan, miksi pelottavia ja raakaa väkivaltaa sisältäviä videoita ei tule katsella. Aiheita on runsaasti...

 

"Vastuu on minun" -kampanja toteutetaan yhdessä peruskoulujen kanssa, ja paikalliset lionsklubit rahoittavat sen kokonaan. Viime lukukautena opas jaettiin 12.000 neljäsluokkalaiselle eli saavutettiin neljännes koko ikäluokasta.

 

Suomessa kehitetty malli kiinnostaa myös kansainvälistä 1,38 miljoonan lionin keskusorganisaatiota, jolle se on jo esitelty. "Vastuu on minun" -hanke on mukana myös lionsliikkeen kansainvälisessä vuosikokouksessa Hampurissa 5.-9.7.2013. Siitä saattaakin tulla suomalaisen lionstoiminnan vientituote.

 

Lisätietoja hankkeesta:

LIONS QUEST -työryhmä / Jukka Isotalo
jukka.isotalo (at) lions.fiOppaan sisältö ja toteutus: Ou-Vel Oy
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin